čtvrtek 16. srpna 2012

Poison rings

Já si vždycky umím najít předmět, po kterém fanaticky toužím a nedám si říct, dokud ho nedostanu. Vzdávám se snahy vlastnit cokoliv z Grimoire :-D ale vlastnit poison ring prostě musím!!!
(tento prsten patřil Cleopatře a byl určen pro kritické situace)

Poison ring je prsten určený k uschování a skrytí jedu či jiné látky. Tyto prsteny se staly hitem c Evropě v 16. století, kdy jednoduchým vyklopením se jed mohl dostat jak do jídla, tak do pití. Používán byl i jako prostředek k sebevraždě, mučení, či usmrcení někoho. 
Využíval se ale né jenom kvůli jedům ale i pro parfémy, k uchování zpráv, které byly napsány na malých papírcích, pramínků vlasů, suvenýrů. V některých prstenech byly namalované podobizny (medailonky) rodinných příslušníků či milovaných osob. V 17. století se medailonky vytvářely ve tvarech rakví "funeral rings", pro uchování vzpomínky na zesnulé. Lehce bizarní způsob, ale jiná doba si žádala jiné záliby, obdiv jiné krásy, lásky k morbidnostem (jak jsme mohly vidět ve tvorbě fotografií). Prostředky neumožňovaly lidem něčím si připomenout své zesnulé blízké jako tomu je dnes. 


O historii těchto prstenů víme od Marcy Waldie z článku “A Ring to Die For: Poison Rings Hold Centuries of Secrets,” v časopise Antiques & Collecting Magazine (2001)

Původem šperků je Dálný východ a Indie. Ale zakrátko se rozšířily do dalších částí Asie, Blízkého východu a Středomoří a Evropy.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...