pondělí 30. prosince 2013

when i found someone i don't want to know

Myslela jsem si, že mě už nic nepřekvapí, ale opravdu ano. Samozřejmě jsem věděla, že lidi na Slovensku jsou striktnější, více zahloubaní do náboženství (až tak, že zakazují antikoncepci dívkám a hovor stočený na téma smrt je hned zahnán do kouta). Možná, že něco bude na tom, že v chudších zemích bývá více alkoholu a víry. Nechci tím ale Slovensko odsuzovat, nebo na něj útočit. To ne, ale dnes mě něco tak zarazilo, že jsem se nad touhle zemí hlouběji zamyslela a děkuji "B-bohu", že tam nebydlím. Nikdy jsem neměla ráda fanatismus, nebudu se o křesťanství moc rozepisovat raději, ještě bych měla pak problémy hehe.
Dnes mi jakýsi nitranský chalan napsal....no tak dobře, proč ne. Ale po otázce, proč mám ráda starožitnosti, staré věci, co na tom vlastně vidím, že mu to přijde divné....jsem se trochu pozastavila, protože na tohle se mě snad ještě nikdo nezeptal. Tady to lidé berou jako normální věc, v každém městě antikvariáty, starožitnictví, v každé domácnosti poděděné věci, ale zřejmě tomu je tam jinak. Musím podotknout, že když jsem v Nitře byla tak jsem opravdu nemohla žádné starožitnictví najít...eeeh. Tak jsem mu odpověděla, že nevím proč, mám to tak od malička. Pověděla jsem mu, že je to spíše životní styl, a že když nemohu žít v té době, tak aspoň "jakoby" v té době. Na to mi odpověděl, že jemu se to naopak vůbec nelíbí, že by se těch věci bál. Přeci v tom spala a třeba umřela nějaká babička. Tak po tomhle jsem měla opravdu dokořán otevřenou pusu, nechápu jeho myšlení a myslím, že kdyby smýšleli všichni jako on, tak by bylo nejen památkám ale i všemu historickému konec. Ani nechci popisovat jak nepříjemný mi byl a jak nerada jsem odpovídala. Ale je to slušnost. Pověděla jsem mu, že je mi to jedno, smrt je koloběh života a tak na starožitnosti koukat nemůže. Napsala jsem, že mě naopak tyhle věci inspirují, okultismus atd. a odpovědí mi bylo " A ty věříš v temnotu, nebo co...něco v tom smyslu, jestli jsem satanistka a nevěřím v Boha" .... Opravdu, tak jak jsem se nasmála po tomhle, jsem se nenasmála dlouho. Nebudu mu to vyvracet, stejně by to bylo vysvětlování do tmy...takže všichni kdo máte rádi historii, jste asi následníci temnoty XD ...a tak jsem odvětila, že nejsem na ničí straně "ani na straně dobra a ani na straně zla" a tak se kluk zřejmě pokřižoval a utekl za maminkou. Nešlo to a musela jsem to tu napsat. 
 Svět je stále omezená skříňka a mnoho nábožensky-fanatických lidí je jen ovečkami hlavou narážejícími do zdi. Škoda...jen mě to zklamalo. Sdad takového člověka už nepotkám. Konec hlášení hahaha

6 komentářů:

  1. Řekněme, že všude jsou výjimky a hodně záleží na věku a na již zmíněném hmotném zajištění. Na východě Slovenska tomu tak je více než na západě, ovšem na východě to už přechází i v jinou víru než tu typickou pro náš kraj a mrav (či pro kraj např. Polský). S vymlouváním takové antikoncepce to je složitější, rozhodně tam stojí nehorázné peníze, že se to většině těm, kteří bydlí blíže k našim hranicím, vyplatí radši kupovat u nás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě já myslela, že to bývá spíše u té starší generace, než u mladých :) Proto mě to trochu překvapilo. Já samotná pocházím z východu Slovenska- Michalovce (téměř Maďarsko). Ale právě Nitra, která je spíše západ až střed, bych to neřekla. Každopádně takový názor na staré věci, nábytek atd jsem vůbec nečekala (na smrt, okultismus, mýty a spirituálno možná jo, kdyby to byl někdo starší). Ale hold jiný kraj, jiný mrav (ale stejně, zas se od ČR přeci tak neliší, tak proč právě v tomhle)

      Vymazat
  2. Bohužiaľ, je to tak a človek tu nájde málo ľudí, ktorí takí nie sú. Je to smutné :/ Bývam na východe Slovenska na dedine a človek tu sťažka nájde niekoho, komu by nevadilo "iné" myslenie. A aby si človek zašiel do antikvariátu a starožitníctva do najbližšieho, tak to je nemožné. Predsa len, kto by tu otváral niečo také, keď väčšina ľudí možno ani slovo "antikvariát" nepozná a ani by tam nechodili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale je to škoda :-( když jsem tam byla, tak jsem viděla veliké rozdíly, buď byly doby vyloženě nově postavené, nebo tam byly zchátralé, opuštěné domy (které mi přišly, že kdyby je někdo opravil, tak by byly krásné) ....ale prostě si tam stály a samy se bortily..... Je tam prostě To- nebo TO (ale nic mezi) ...ale hold to se asi jen tak nezmění ...
      Máš pravdu, pokud lidi opravdu nestojí o staré věci, tak by bylo zbytečné dělat starožitnictví atd. Ale jak píšeš, je to smutny ..... :-) Kdybych tam bydlela, asi bych zahltila poštu, jak bych si staré věci objednávala přes internet XDD hehe

      Vymazat
  3. Och, keby sme sa báli všetkých vecí a hoc aj miest, ktoré nejako súvisia so smrťou, tak neviem, ako by to na svete fungovalo. Je to skrátka prirodzený kolobeh, nie strašiak predsa. Ohľadom dostupnosti antikvariátov a starožitníctiev (píšem za sever Slovenska)... kde je vôľa, tam je cesta. Keď je ich málo, alebo sú ďaleko, je tu babkina povala, aj tá naša, aj dom po prastarých rodičoch... a všetci sú radi, keď prejavím nadšenie nad tamtou výšivkou alebo touto fotkou, lebo každá má nejaký príbeh. Jediné, čo ma doteraz zarazilo, boli občasné nechápavé pohľady známych, keď som sa priznala, že tá aj tamtá krásna košeľa či svetrík, je zo sekáča. Holt, aj takí sme.
    ...ale zakazovanie antikoncepcie? Nie je to trošku prehnané? Dobre, netuším, aký je úplne presný postoj kresťanstva, ale obyčajný rozum mi vraví, že aspoň tá hormonálna nebude ktoviečo pre zdravie, tak je možno aj celkom dobré, že odniekiaľ slečny počujú negatívny názor... lebo u doktora HA aj na Slovensku dostanú ihneď, bleskovo a jediné upozornenie znie, že si priplatia (vlastná skúsenosť)
    Celkom smutné pocity mám po prečítaní... jednak pre to, že sa našiel niekto s takým názorom na toľkú krásu, čo tu vídavam v príspevkoch (juj, vždy mi srdce poskočí, keď u teba zbadám nejaký utešený minerál v zbierke a vidím, že kamene neprinášajú radosť len mne :) ), ale aj pre to, ako si asi predstaví po prečítaní čitateľ moju rodnú krajinu. Nehovorím, že sa tu pár naozajstných striktných nasledovačov nenájde, ale väčšina ľudí používa hlavne svoj zdravý rozum a vedú svoj život tak, ako uznajú za vhodné sami. Niektorí vsadia na kolobeh práca-rutina-prežívanie-súhlasenie, iní ho strávia vecami, ktoré ich naozaj tešia... a na tú druhú cestu sa vydáva stále viac mladých ľudí, takže to rozhodne so Slovenskom nebude také zlé ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, nemyslela jsem tím přímo, že by s u nikoho doma nenacházelo nic starožitného, to ne. Samozřejmě každá rodina má věci po prapředcích, věci, co se dědí, atd. Moje mamka a táta mi třeba vyprávěli jak v naší rodině po dlouhou dobu byly staré truhlice a kolovrat. Ale lidi si už moc nekupují staré věci. ...nemyslela jsem když něco přejde z generace na generaci. To je pak k té věci úcta, to chápu.
      Na Slovensku je prostě asi jiný pohled na "použité věci", ale stejně mě to zamrzí (opravdu nevím o jiné zemi, kde by to až tak bylo)
      (Ohledně té antikoncepce jsem kdesi četla... a dokonce i slyšela v rádiu, tak asi na tom něco bude, když na to upozorňovali...nevím, no)..ale asi né každý doktor bude sdílet stejný názor.

      Přesně, i já jsem byla smutná, a opravdu jsem si v tu chvíly přála, aby takových lidí nebylo více. Přece jenom je ruční práce historických věcí něco jedinečného, oproti strojové výrobě dnešní doby....prostě jsem si myslela, že každý to vidí stejně jako já hahah

      Já hold, vždycky co na mysli, to na jazyku. Není to, že bych chtěla útočit na krajinu, to ne, vždyť sama jsem se tam narodila a když jsem tam naposledy byla tak se mi tam i plno věci líbilo, jako například melouny, které jsem si každý den kupovala přímo na polích...což jsem tady v Čechách nikde neviděla, mňam. Spíše útočím na tuhle "starožitnou" stránku Slovenska (jelikož jsem fanatik do starých věcí), ne na kraj jako takový. Jen mi přijde, že lidi před sebe trochu více staví ochranné barikády a více se bojí, čeho ani nemusí :)

      (moc děkuji za zprávu. Jsem ráda, že se mi tady na to aspoň někdo ozval :-D hahah)



      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...