čtvrtek 3. ledna 2013

Můj hrad, můj sklad/má knihovna

Už mnoho lidí se mě ptalo kde jsem všechny věci vzala. Kéž bych mohla odpovědět, že jsem v lesích našla opuštěné panství, z kterého zbyly jen stěny, v některých místnostech i věci... a že pomalinku jsem si domů nosila poklady, v batohu... ( a to bych i udělala, kdybych zámek nebo něco podobného našla...kašlu na památkáře atd. , když se o to neumí postarat, postará se někdo jiný ..haha ehmm....

Mé knihy
-ne nedostala jsem je všechny najednou, je to má sbírka za několik let, kde jsem dostávala,kupovala,sháněla,nacházela knihu po knize.
- Co se týče knih, jsem měla štěstí na své straně, (za mnoho knih) vděčím své učitelce fyziky ze základní školy. Základní školu jsem neměla v lásce, učitele jsem nerespektovala, protože pravými učiteli nebyli (až na dvě učitelky, na které myslím s úsměvem doteď, učitelku dějin a učitelku fyziky), základka uběhla, střední škola uběhla a chodila jsem na Západočeskou univerzitu, obor obecné dějiny (na to mám dobré vzpomínky, učení o čarodějnictví, mořeplavbách...) a v té době jsem navštívila koncert Jurije Kruglova, více info o něm zde a na stejném koncertě jsem potkala svojí bývalou učitelku fyziky, slovo dalo slovo, pověděla mi, že má mnoho knih, ale bude je muset dát pryč (a byla by ráda, kdyby se dostaly do dobrých rukou), hned druhý den jsem ji šla navštívit s kamarádkou, pomohla ji vynášet koberec a domů se vracela se stovkou knih (ještě, že kamarádka měla velký kufr v autě) (jen mě mrzí, že pak už jsem se s paní učitelkou nesešla):-(
-------> reakce doma= PANEBOŽE!!!
-Další knihy jsem si nakupovala v Písku, kde jsem chodila na střední školu. Měla jsem své khihkupectví/antikvariát u Slona zde kde jsem si každý týden něco koupila, ale opravdu každý týden (a to muj peněžní obnos nebyl tak velký..ale na to jsem si rezervu vždy udělala, takže cca aspoň 3 knihy týdně). V předsíňce tohoto obchůdku býval (možná stále ještě je) malý regál s knihami, které byly jen za 5 Kč, zřejmě se vždy museli něčeho zbavit, aby se jim vešly ty nove, či nové-staré výtisky. A tak jsem v sekci za 5 Kč nacházela poklady jako Balzaca, Huga, knihy jako kapitán Fracasse, bláznivá dobrodružství Fanfána Tulipána...atd. Někdy jsem koupila i v regálech normálních, jako např. Vývoj Evropské civilizace, Mocné říše Evropy (jsem na ně pyšná, proto je i ukážu), ještě pamatuji, jak táta vždy nadával, když domů musel táhnout haldy knih.



- Velkou část mám také z antikvariátu z Domažlic, kam jsem chodívala pravidelně  i když jsem nakupovala v onom antikvariátu u Slona, není nad to najít si svá oblíbená místa... odtud mám staré výtisky vypráví romány/příběhy z dob Ludvíka XIV. , Napoleona... Dějiny Anglické (soubor 4 knih, které jsou v mé knihovně nejstarší, cca 1850). Nakoupila jsem zde řadu knih, nelze to zde napsat (soubory knih jako Světové dějiny, Dějiny umění (všechny díly a jen za 4-5000 Kč), Národní kronika Česká...atd...romány, beletrie, bibliografie ...nespočet knih, pohlednic, obrázků.
bohužel ale tenhle antikvariát v Domažlicích zrušili :-//
- v Domažlicích bývalo ještě jeden antikvariát, hned na začátku náměstí, kde po několika schodech jste vešli dovnitř, ještě si pamatuji jak praskala podlaha při každém kroku, u vstupy byl pult prodavače, skleněný, kde jste mohli vidět staré medailony, kameje, brože a mince.  Velká police u zdi, kde byly ledabyle položeny všelijaké předměty, já jsem si tam koupila rokokový svícen, která se věší na zeď, z bronzu a malou vyřezanou hlavu  gejši na stěnu (zřejmě byla součástí něčeho většího),3 vázy (2 bronzové vyřezávané a jedna keramická z ženských postav), byl zde velký stůl, na kterém ležely různě seřazené vlaječky a pohlednice, v kterých jste mohly hrabat celý den, mnoho jich jsem si tu koupila (na tato místa jsem chodívala pravidelně každý týden..takže mi nikde nic neušlo), pamatuji si i na jednu polici, kde byly vyřezávané volavky/či jeřábi nepamatuji si přesně co to bylo, ale doteď mě mrzí, že jsem si to nekoupila chjoo. Když se vešlo do další místnosti, tak byly všechny stěny (a celé, od dola- nahoru)pokryty knihami (potřebovali jste zde i žebřík), uprostřed místnosti byly gramofonové desky,  samozřejmě vše seřazeno podle jmen, abecedy, žánru. Takto plné knih byly 2 místnosti, nikdo vás nikdy nerušil v hledání, a mohli jste ve vůni starých knih strávit celý den a knihu tu byly jak německé, tak české. Z tohoto antikvariátu mám hlavně knihy o umění.
- Další jsem nacházela v antikvariátech v Plzni, Českých Budějovicích atd.
- Samozřejmě mám i nové, né jen staré knihy...
- Jednou jsi bookholic vždy bookholic, tohohle se nikdy nezbavíte, a já tuto drogu přijímám s potěšením
- Knihy kupuji i na internetu, na aukcích, internetových bazarech, aukru, odklepnuto... ( když obědnávám přes internet, většinou už vím, co chci, co hledám) Jako například sbírám všechny knihy Waltera Scotta (lidem známé jsou- Ivanhoe, Waverley, Železná pěst atd (časem jsem budu dávat i fotky mých knih, pohlednic atd) nebo Frances Hodgson-Burnettové (tajemná zahrada, Malý Lord)..



Mé kabinetky







2 komentáře:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...